divendres, 17 d’abril del 2015

EL MANCHESTER CATALÀ

Aquesta setmana els alumnes de 6è hem fet un recorregut pel Manchester català, és a dir, pel Poblenou.

L’actual barri del Poblenou es va formar prenent com a nucli l’antic municipi de Sant Martí de Provençals, d’origen medieval. Aquesta zona estava situada fora muralles de Barcelona. La seva proximitat al mar feia que els seus terrenys fossin plens d’aiguamolls que dificultaven la vida. Els terrenys de Sant Martí, doncs, van ser utilitzats com a terres de pastura i un nucli de pescadors va anar creixent.

Al segle XIX, la industrialització va provocar uns canvis en tots els àmbits. La tradició tèxtil de Sant Martí, que era un centre de confecció d’indianes, va facilitar la instal·lació de fàbriques tèxtils al municipi. Apareixeren les primeres fàbriques, la concentració de mà d’obra i per tant, els nous plantejaments urbanístics, la construcció de nous edificis inexistents fins ara com el casino, el mercat, la cooperativa o les cases obreres.

Al llarg de la passejada ens han anat explicant com era el barri aleshores i hem vist que encara hi ha evidències. 

Els alumnes estaran encantats d'explicar-vos en directe el que han après així que us animem a que un diumenge d'aquests de primavera aneu a fer un passeig.

Us deixem algunes fotos per a que ho veieu.